Pga. den igangværende situation i Iran, har vi aflyst alle vores grupperejser i foråret 2023.
Det er stadig muligt at tilmelde sig vores grupperejser i efteråret 2023.
Vi kan fortsat godt arrangere individuelle rejser til Iran efter ønske.
Selvom flere og flere får øjnene op for dette fascinerende land, kæmper Iran stadig med et blakket ry. Men som rejsende vil man med garanti opleve Iran som en positiv overraskelse, hvor ikke mindst mødet med den meget venlige befolkning sætter sine spor i erindringen. På denne korte iranrejse oplever du nogle af de berømte højdepunkter på bare en uge.
Fra poeternes by, Shiraz, rejser vi via det spektakulære historiske vidunder, Persepolis, til orientens perle, Isfahan, med de smukke broer, romantiske tehuse og blåkaklede moskeer. Herfra inviterer vi til en lille afstikker ind i ørkenen til landsbyen Varzaneh, som byder på specielle landskaber og gamle traditioner.
Velkommen på en smuttur til et fortryllende land!
• Oplev det gamle Persien og hør om det moderne Iran • Mød iranerne på hjemmebane og oplev et Iran, som medierne ikke viser • Bliv forbløffet af Isfahan – en af verdens smukkeste byer • Gå på indkøb i de venlige basarer • Besøg ørkenlandsbyen Varzaneh
Søren Bonde er uddannet cand.mag. i musikvidenskab med studier i teologi, historie og etnologi fra Københavns Universitet. Han er direktør og partner i Panorama Travel og er desuden forfatter og en meget anvendt foredragsholder. Som medlem af De Berejstes Klub har Søren rejst intensivt i over 90 lande, og i 2015 modtog han klubbens ærespris for sine grænsesøgende og omfattende rejseeventyr i nogle af verdens mest ufremkommelige egne. Han har specialiseret sig i en lang række destinationer såsom Iran, Centralasien, Latinamerika og Afrikas Horn. Han har en forkærlighed for historie samt stammefolk og særprægede ritualer. Søren har stor rejseledererfaring og en omfattende viden om de destinationer, han varetager.
Eva Lucie Witte (til højre på billedet) er uddannet cand.mag. i Persisk Sprog og Kultur fra Københavns Universitet og har beskæftiget sig med undervisning i persisk sprog og rejser i Iran gennem mere end 20 år. Hun har boet i Teheran de sidste 15 år. Herfra har hun modtaget mange danske gæster gennem årene, og hun har brobygning og formidling af den persiske kultur som sin personlige kæphest! Af samme grund elsker hun at holde oplæg på sine rejser om historie, religion og etnicitet, generationskløfter, kønsroller, madlavning, kunst og arkitektur, musik, poesi og mange andre emner. Altsammen set fra en danskers synsvinkel og krydret med mange anekdoter fra de sidste 15 år i Iran
Orientens Perle kaldes byen, som er en af verdens smukkeste, og Isfahan er det absolutte højdepunkt på enhver rejse til Iran. Shah Abbas I gjorde i 1598 Isfahan til sin hovedstad, og det er fra denne tid, at mange af de smukke bygningsværker stammer. Byen er et sandt overflødighedshorn af mesterværker indenfor islamisk arkitektur.
Den blev ofte beskrevet med ordene: “Esfahan nesf-e Jahan” (Isfahan er den halve verden), og den har længe tiltrukket rejsende fra hele verden. Byens hjerte er den imponerende Emam-plads, der flankeres af to fine moskéer, et kongeligt palads og den store basar.
Persepolis
Med sine 2500 år er Persepolis et af Irans mest imponerende arkæologiske områder og et af højdepunkterne ved et besøg i Iran. Det er et af Irans mange kulturmonumenter, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og det et af Irans vigtigste nationale mindesmærker.
Persepolis har velbevarede og detaljerede relieffer og er særligt interessant for danskere, for her sad Carsten Niebuhr i 1765 og kopierede inskriptionerne på ruinerne til bevaring for eftertiden. Meget gik senere til grunde eller blev fjernet fra Persepolis, men blandt andet takket være Niebuhrs indsats lykkedes det alligevel at tyde kileskriften.
Kom bag facaden
– og mød iranerne på hjemmebane både i parker og på pladser, og når vi inviteres indenfor i et privat hjem. Anita og Ahmad er Panorama Travels nære venner (Søren har kendt dem i mange år), og her oplever vi den persiske gæstfrihed for fuld udblæsning.
De er dejligt uformelle, og her er mulighed for at få en snak med mændene over en vandpibe, eller med kvinderne, der smider tørklædet og åbenhjertigt fortæller om livet under præstestyret og om deres drømme og håb.
Anita og Ahmad disker op med persiske lækkerier, og bagefter kan vi slå mave under de skyggefulde citrustræer i gården.
Emam-pladsen
Orientens Perle kaldes byen, som er en af verdens smukkeste, og Isfahan er det absolutte højdepunkt på enhver rejse til Iran. Shah Abbas I gjorde i 1598 Isfahan til sin hovedstad, og det er fra denne tid, at mange af de smukke bygningsværker stammer. Byen er et sandt overflødighedshorn af mesterværker indenfor islamisk arkitektur. Den blev ofte beskrevet med ordene: “Esfahan nesf-e Jahan” (Isfahan er den halve verden), og den har længe tiltrukket rejsende fra hele verden. Byens hjerte er den imponerende Emam-plads, der flankeres af to fine moskéer, et kongeligt palads og den store basar.
Persepolis
Med sine 2500 år er Persepolis et af Irans mest imponerende arkæologiske områder og et af højdepunkterne ved et besøg i Iran. Det er et af Irans mange kulturmonumenter, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og det et af Irans vigtigste nationale mindesmærker.
Persepolis har velbevarede og detaljerede relieffer og er særligt interessant for danskere, for her sad Carsten Niebuhr i 1765 og kopierede inskriptionerne på ruinerne til bevaring for eftertiden. Meget gik senere til grunde eller blev fjernet fra Persepolis, men blandt andet takket være Niebuhrs indsats lykkedes det alligevel at tyde kileskriften.
Kom bag facaden
– og mød iranerne på hjemmebane både i parker og på pladser, og når vi inviteres indenfor i et privat hjem. Anita og Ahmad er Panorama Travels nære venner (Søren har kendt dem i mange år), og her oplever vi den persiske gæstfrihed for fuld udblæsning. De er dejligt uformelle, og her er mulighed for at få en snak med mændene over en vandpibe, eller med kvinderne, der smider tørklædet og åbenhjertigt fortæller om livet under præstestyret og om deres drømme og håb. Anita og Ahmad disker op med persiske lækkerier, og bagefter kan vi slå mave under de skyggefulde citrustræer i gården.
Program
Dag 1
Afrejse fra København til Shiraz
Vi flyver fra København til Shiraz.
Foto:Søren Bonde
Dag 2
Ankomst til Shiraz og kort byrundtur i poeternes by
Vi lander tidlig morgen og hviler på hotellet indtil frokost. Frokosten indtages på en traditionel restaurant i nærheden af basaren, hvor vi introduceres til det persiske køkken. Resten af dagen tager vi det stille og roligt. Vi er trætte efter rejsen, og indtrykkene er mange allerede her den første dag. Efter frokost kigger vi lidt på Basar Vakil, der faldbyder alt mellem himmel og jord og er mindre turistet end basarerne i Isfahan.
Herefter kører vi til Eram-haven og går en tur. Den er anlagt som botanisk have og har smukke blomsterbede og pavilloner. Haven er et populært tilholdssted for studerende, og det kan være, at vi tager en snak med dem om livet som ung i Iran.
Shiraz er desuden berømt for sine poeter, og her ligger både Hafez (ca. 1315-90) og Saadi (ca. 1210-92) begravet i fine mausoleer. Vi besøger Hafez’ grav, inden vi vender tilbage til hotellet.
I dag går vi bag facaden i poeternes by og møder iranerne på hjemmebane. Vi starter dagen med at besøge to moskeer: Nasir ol Molk, også kaldet den Pink Moske med de smukke, farvede glasmosaikker, og Ali-ebne-Hamzeh, som sjældent besøges af turister. Moskeen har nogle fantastisk overdådige spejlmosaikker, og vi inviteres til en kort teologisk snak. Bagefter kører vi tilbage til basarområdet og går en tur i den gamle bydel med citadellet.
Frokosten nydes hjemme hos en lokal familie. Anita og Ahmad er Panorama Travels nære venner (Søren har kendt dem i mange år), og her oplever vi den persiske gæstfrihed for fuld udblæsning. De er dejligt uformelle og disker op med persiske lækkerier, og bagefter kan vi slå mave under de skyggefulde citrustræer i gården.
Vi afslutter dagen ved terrasseanlæggene omkring den smukt oplyste Koranport, hvor vi kan spise et let måltid på en af de nye trendy caféer med en flot udsigt over byen.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Hotel Parseh (eller lignende)
Foto: Søren Bonde
Dag 4
Til Isfahan via det 2500 år gamle Persepolis
Dagen starter tidligt med besøg i Persepolis, der ligger 60 km nordøst fra Shiraz. Med sine 2500 år er Persepolis et af Irans mest imponerende arkæologiske områder og et af Irans højdepunkter. Persepolis er en af Irans mange seværdigheder, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og det er et af landets vigtigste nationale mindesmærker. Byggeriet begyndte under achaemenidernes kong Darius den Store i 515 f.Kr. og fortsatte de næste 150 år under hans efterfølgere, indtil byen blev ødelagt, da Alexander den Stores hær invaderede Persien i år 330 f.Kr. Resterne er dog spektakulære i sig selv – ruiner af enorme søjlepaladser dekoreret med kunstfærdige og velbevarede relieffer med scener fra Darius den Stores og hans søn Xerxes’ tid.
Vi ser også kongernes klippegrave, Naqsh-i-Rustam, som ligger lige i nærheden af Persepolis. Efter frokost fortsætter vi til Isfahan, hvor vi undervejs oplever det iranske landskab og hører om landets historie samt politiske og sociale forhold. Vi krydser Zagros-bjergene og når kortvarigt op i 2600 meters højde. Vi ankommer til Isfahan sidst på eftermiddagen.
Orientens Perle kaldes byen, som går for at være en af verdens smukkeste. Isfahan, som er byens danske navn, er for mange rejsende det absolutte højdepunkt i Iran. Shah Abbas I gjorde i 1598 Esfahan til sin hovedstad, og det er fra denne tid, at de smukkeste bygningsværker stammer. Byen er et sandt overflødighedshorn af mesterværker indenfor islamisk arkitektur. Den blev beskrevet i poetiske vendinger, der er så kendetegnende for iransk kultur: “Esfahan nesf-e Jahan” (Isfahan er den halve verden), og byen har længe tiltrukket rejsende fra hele verden. Det er her man virkelig kan sætte pris på den persiske arvs sande skønhed. Byens hjerte er Imam-pladsen, der oprindelig blev bygget som en kongelig polobane, og iranerne hævder, at polo stammer fra Persien. Pladsen er 508 meter lang og 160 meter bred og dermed et af de største og fineste offentlige rum i verden. Den summer af liv døgnet rundt takket være parkområdet og arkaderne med basaren, som omgiver pladsen. Man kan let tilbringe mange timer her. Basaren selv indfanger atmosfæren af det gamle Persien, og udfordrer alle sanser: duften af eksotiske krydderier, klangen af smede i arbejde og invitationer fra sælgerne, som serverer te, mens de fremviser deres varer. De iranske basarer er en fornøjelse, for sælgerne er sjældent anmassende.
Hele dagen er afsat til at udforske seværdighederne omkring pladsen: Imam-og Sheikh Lotfollah-moskeerne samt Ali Qapu-paladset. Vi introducerer også basaren, som er blandt verdens fineste, men som bedst opleves på egen hånd eller to og to.
Imam-moskeen blev bygget i årene 1611-29 og er overdådigt pyntet med fliser i blå, turkise og grønne nuancer. Den er kulminationen på næsten 1.000 års islamisk kunst og arkitektur og blev Isfahans centrale sted for bøn og islamisk læring. Vi forsøger at finde en mullah (”præst”) for at tale med ham om forskellige emner; det kan fx være forholdet mellem religion og politik eller kvindernes rolle i Iran.
Sheikh Lotfollah-moskeen fra 1619 er opkaldt efter en libanesisk sheik. Den er meget mindre men fantastisk smukt dekoreret. Oprindelig var den shahens private moske, og derfor er den uden minaretter. En underjordisk gang siges at føre fra paladset til moskeen på den anden side af pladsen, så shahens koner ubemærket kunne besøge moskeen.
Ali Qapu-paladset ligger på den vestlige side af Imam-pladsen og har været under restaurering i mange år. Arbejdet er nu ved at være færdigt, og særligt paladsets interiør fremstår utrolig flot. Ali Qapu var hovedsagelig sæde for regeringen under safaviderne i 1600-tallet. Fra balkonen kunne shahen og hans familie observere det daglige liv i byen og nyde polokampe, som afholdtes på pladsen. Rummene i det seks-etagers palads er vidunderligt dekoreret med fine udskæringer, vægmalerier og mosaikker; musikrummet på øverste etage er et mesterværk.
Vi besøger også et lille udvalg af fine værksteder omkring pladsen. I en tæppeforretning lærer vi om tæppeknytning, og i et par værksteder får vi demonstreret miniaturemaleri og tekstiltryk.
Vi fortsætter til paladset med de 40 søjler – Chehel Sotun – som ligger lige i nærheden af den store plads. Tæller man efter, er der faktisk kun 20 søjler på forsiden af Shah Abbas’ elegante palads, men deres spejling i dammen foran gør det ud for de andre 20. Indenfor såvel som udenfor venter en smuk udstilling af fresker og malerier – enkelte af dem lidt vovede – der skildrer scener fra det 16. og 17. århundrede.
Dagen afrundes med de smukt oplyste broer, som fører over Zayandeh-floden i en anden del af byen.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Hotel Setareh (eller lignende)
Foto: Søren Bonde
Dag 6
Byrundtur 2 i Isfahan: Fredagsmoske og den armenske bydel
Efter morgenmaden besøger vi den enorme Fredagsmoske, som er en af Irans ældste. Moskeen er blevet udbygget i flere omgange under skiftende dynastier, og den er således et levende museum, der demonstrerer over 1000 års persisk arkitektur.
Dernæst skal vi opleve en anden side af Isfahan og kører til den kristne, armenske bydel, Djolfa. Mens Iran ubetinget er en islamisk republik, findes der religiøse mindretal, som tillades at praktisere deres tro. Stemningen i Djolfa er mere europæisk, og højdepunktet er den smukt bemalede Vank-katedral. Katedralen er et bevis på, at muslimer og kristne har levet fredeligt sammen her i århundreder. Det tilhørende museum fortæller blandt historien om det tyrkiske folkemord på armenerne i 1915, som kun relativt få lande har anerkendt. Vi afrunder besøget i Djolfa med at spise frokost.
Vi kører tilbage til centrum, og det sidste af eftermiddagen er på egen hånd; tiden kan f.eks. bruges i basaren, haverne eller ved en af byens mange andre seværdigheder.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Hotel Setareh (eller lignende)
Foto: Søren Bonde
Dag 7
Heldagsudflugt til ørkenlandsbyen Varzaneh
I dag kan man vælge at deltage i en heldagsudflugt til Varzaneh, eller man kan blive i Isfahan og opleve mere af byen på egen hånd. Varzaneh ligger omkring to timers kørsel (godt 100 kilometer) fra Isfahan omgivet af spændende ørkenlandskaber, som Iran er så rig på. Lige inden ankomsten til Varzaneh, gør vi holdt ved et gammelt citadel, der sandsynligvis stammer fra 1100-tallet. Ghootan Citadel er Irans næststørste adobe-citadel (bygget af halm og strå) – en arkitektur, der er så typisk for ørkenområderne. Varzaneh har bevaret mange af sine gamle traditioner; mange af kvinderne går klædt i hvidt – et levn fra den zoroastriske tid før islam. Landsbyen er rig på kunsthåndværk – især vævning – og vi besøger et værksted eller to.
Vi spiser frokost på en lokal restaurant i landsbyen, hvorefter vi ser på et par af byens seværdigheder. Den gamle moske er fra tiden under timuriderne (1425) og bygget ovenpå et meget ældre zoroastrisk ildtempel. Det lerklinede duetårn er 16 meter højt og typisk for ørkenområderne. Tårnet stammer fra safaviderne (1600-tallet) og kunne rumme 16.000 duer. Duerne blev anvendt som føde, og deres ekskrementer som gødning. I udkanten af Varzaneh ser vi en fin bro, også fra safavidetiden, og lige uden for byen breder ørkenen sig med høje gyldne sandklitter så langt øjet rækker. Der er saltaflejringer, hyrder med geder, og kameler er ikke noget særsyn på disse kanter.
Vi kører tilbage til Isfahan, og om aftenen spiser vi afskedsmiddag.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Hotel Setareh (eller lignende)
Foto: Søren Bonde
Dag 8
Hjemrejse
Tidligt om morgenen kører vi til lufthavnen og flyver hjem. Vi ankommer til København først på eftermiddagen.
“Jeg var utrolig glad for turen til Iran i marts i år med Søren Bonde som rejseleder. Vi oplevede den iranske kultur og gæstfrihed på nært hold. En meget smuk rejse, hvor billederne bliver siddende på nethinden.” (Evelyn)
“Fantastisk godt tilrettelagt og gennemført tur. God gruppe størrelse og meget vidende guide. Turen var på alle måder en succes og levede helt op til forventningerne i et meget afvekslende og spændende land med en utrolig venlig og imødekommende befolkning.” (Grete og Knud)
“Tak for en fantastisk tur! Rejsen levede helt op til forventningerne – ikke mindst på grund af Søren Bondes diskrete ledelse, viden og hjælpsomhed.” (Mette)
Info om rejsen
Gruppe
Pris: fra DKK 13.480
Max. 15 deltagere!
Rejsen inkluderer
Fly København-Shiraz / Isfahan-København
Hotelpakke STANDARD: 3* hoteller i delt dobbeltværelse (eget bad/toilet)
Halvpension (inkl. drikkevarer)
Alle entréer ifølge program
Transport i egen bus med aircondition ifølge program
Drikkevand på busturene
Dansk rejseleder med indgående kendskab til Iran. NB: Hvis rejseleder er Eva Lucie Witte, så mødes i med hende ved ankomst til Iran. Der følger således inden rejseleder med på flyrejsen fra/til Danmark.