Coronavirus – hvordan forholder vi os til det?
Senest opdateret den 1/4.
Rejseforsikring – du kan GODT blive forsikret
Det er desværre blevet en udbredt opfattelse, at man ikke kan tegne rejseforsikring i corona-tider. Det kan man godt! Der er stor forskel på rejseforsikringer, og de fleste forsikringsselskaber dækker ikke i forbindelse med covid-19. Gouda dækker dog, og vi hjælper gerne med at tegne en forsikring. Der er enkelte justeringer i deres forsikring – fx dækker de ikke evakuering som følge af covid-19, men ellers dækker den langt de fleste vigtige forhold, præcis som den plejer. Kontakt gerne Gouda for detaljer og læs mere her:
https://www.gouda.dk/beredskabsmeddelelse
Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg har bestilt en rejse med afrejse i første halvår af 2022?
Vores rejser gennemføres i størst muligt omfang afhængigt af landenes individuelle retningslinjer. Vi beder dig sammen med os at afvente situationens udvikling og myndigheders anvisninger, når vi nærmer os afrejsetidspunktet. Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledningerne jævnligt.
Du kan se den aktuelle liste på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Vi gør endelig status, og du vil blive kontaktet angående din rejses gennemførsel, senest 14 dage før afrejse – men oftest noget før.
Ønsker du selv at afbestille din rejse, gælder vores almindelige afbestillingsregler.
Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg ønsker at bestille rejse med afrejse i 2022?
Situationen, som den er i dag, bør ikke sætte en stopper for din rejselyst og ferieplanlægning på sigt, så længe du tager de forholdsregler, som myndighederne anbefaler. Det er faktisk muligt at rejse til store dele af verden, og i mange lande er smitteniveauet desuden lavere, end det er i Danmark. Men man skal være opmærksom på landenes individuelle retningslinjer hvad angår indrejse og ophold. Flere lande har efterhånden indført krav om, at man skal være vaccineret mod covid-19 for at kunne rejse ind, men for en lang række lande er det stadig kun negativ test, som gælder. Vi hjælper dig naturligvis gerne med at indhente de seneste opdateringer via vores partnere på destinationerne.
Dette kan du gøre for at beskytte dig selv og andre mod smitte
- Vask dine hænder ofte og brug håndsprit/alko-gel
- Host eller nys i dit ærme og væk fra andre – aldrig i dine hænder
- Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns i det hele taget den fysiske kontakt
- Undgå steder, hvor mange mennesker er samlet
Du kan holde dig opdateret her:
Har du flere spørgsmål, er du naturligvis meget velkommen til at kontakte os.
Nye rejseforhold
Vi følger nøje med i myndighedernes anvisninger, og for at gøre det mere overskueligt for dig som rejsende, har vi nedenfor samlet lidt nye regler og anvisninger sammen.
NB: Vi vil dog bede dig om altid selv at tjekke de seneste udmeldinger fra myndighederne for at være sikker på, at du er opdateret.
Coronatest?
De forskellige lande sætter selv regler for coronatest, så det varierer fra land til land, hvad der kræves ved indrejse. Generelt gælder, at man skal fremvise en negativ test, der oftest ikke må være ældre end 72 timer for at boarde et fly. Nogle lande kræver desuden, at man testes for corona ved ankomst. I andre lande skal man nu også være vaccineret mod corona.
De forskellige landes myndigheder har forskellige krav og vejledninger. Reglerne ændres løbende. Vi opdaterer rejsernes praktiske oplysninger med information vedrørende corona-relaterede regler efterhånden som vi får den. Informationen (hvis der er nogen) vil være at finde på hjemmesiden under rejserne i afsnittet “Info om rejsen”.
I lufthavne
Den 15. juni blev det et krav, at alle passagerer bærer mundbind både i lufthavnen og under flyvningen. Det samme gælder for personalet i lufthavnen. Det skal være en rigtig maske/mundbind; det er med andre ord ikke nok at slynge et tørklæde eller andet om ansigtet. Der anbefales fx Type IIR. Det betyder et medicinsk/kirurgisk mundbind og er mundbindet, som anvendes i sundheds- og ældresektoren efter anvisning fra sundhedsstyrelsen og anbefaling af WHO.
Mundbindet skal bæres i terminalerne både ved afrejse og ankomst samt ombord på flyet. Det anbefales, at man skifter det hver 3-4 time. Det er nu blevet muligt at købe mundbind lufthavnene.
I Københavns Lufthavn kan mundbind købes i 7-Eleven før sikkerhedskontrollen mellem terminal 2 og terminal 3, i udvalgte butikker i terminal 3 samt efter sikkerhedskontrollen.
I Billund Lufthavn kan mundbind købes Café Square mellem afgangs- og velkomstområdet.
Ved paskontrollen bliver man bedt om at fjerne mundbindet, og man har derudover lov til at fjerne mundbindet for at spise og drikke – men ikke ellers.
Du kan læse mere om regler på fly og i lufthavnen her.
Sikkerhedskontrol i lufthavne
Reglerne for væske i håndbagagen er uændret, dog med en enkelt undtagelse: håndsprit i beholdere på over 100 ml er indtil videre tilladt. NB: Det er sikkerhedspersonalets vurdering, om mængden kan betragtes som rimelig til eget forbrug på den pågældende flyrejse.
Man kan komme ud for, at visse flyselskaber foretager temperaturmålinger inden ombordstigning. Det afhænger af selskab og destination.
Ombord på flyet
Vi har været vant til at få udleveret en bakke med mad og få drikkevarer hældt op i plastikglas. Det kan vi ikke forvente i øjeblikket. Nu vil udvalget typisk være mere begrænset, og specialmåltider kan muligvis ikke bestilles. Alle flyselskaber gør hvad de kan for at minimere den direkte kontakt mellem passagerer og kabinepersonale, og de forskellige flyselskaber har indført deres egne arbejdsgange for at imødekomme dette. Hos KLM kan man på visse flyvninger fx opleve, at der ligger en madpakke klar på sædet ved ombordstigning.
Det er stadig tilladt at gå på toilettet, men flere flyselskaber appellerer til, at man bevæger sig rundt i kabinen så lidt som muligt, og at man venter med at rejse sig, til toilettet er ledigt for at undgå kø og nærkontakt i midtergangen.
Mundbindet skal som nævnt ovenfor bæres under hele flyrejsen. Er der tale om en længere flyrejse, anbefaler vi at have ekstra mundbind med ombord, så de kan udskiftes undervejs.
Også kabinepersonalet bærer mundbind under flyvningen. De er ansvarlige for din sikkerhed, og de er derfor sundhedsfagligt trænet i at håndtere en situation, hvor en passager udviser tegn på sygdom.
NB: Det skal nævnes, at undersøgelser viser, at risikoen for at blive smittet med covid-19 under selve flyrejsen er yderst minimal pga de mange foranstaltninger på flyene.
Rengøring og hygiejne generelt
Luftfartsselskaberne sørger for, at flyrejsen er så sikker som overhovedet muligt. De har fremover ekstra fokus på hygiejne og rengøring fly.
- Kontaktflader (sæder, sikkerhedsseler, foldeborde, infotainment m.m.) desinficeres efter hver flyvning, og hele flyet hovedrengøres dagligt.
- Luften i kabinen passerer gennem et såkaldt HEPA-filter, der med høj effektivitet filtrerer mikroskopiske bakterier og vira fra den cirkulerede luft. Desuden fornyes luften 15-30 gange i timen. Det er den samme høje standard, der anvendes på hospitalers operationsstuer.
Øvrige anbefalinger
Udover de særlige regler for luftfart, gælder de almindelige anbefalinger fra sundhedsmyndighederne stadig: vask hænder grundigt og ofte med sæbe og/eller afsprit regelmæssigt. Husk at holde afstand – i danske lufthavne er det 1 meter, mens det i mange andre lufthavne er 1,5 – 2 meter.
Så længe vi retter os efter alle anvisninger og i øvrigt bruger almindelig sund fornuft i forhold til hygiejne, kan vi trygt rejse ud igen. Jeres rejseleder samt lokale guider på destinationen vil være indsat i lokale regler og anvisninger og være behjælpelige med at søge vejledning i tvivlstilfælde.