Se de farvestrålende kamæleoner
Grupper på maks. 15 deltagere
Fokus på natur og dyrevelfærd
Rejse til Madagaskar – en unik ø
Madagaskar har en bemærkelsesværdig høj andel af endemiske dyrearter. Cirka 90 % af Madagaskars dyr findes kun på denne ø og er altså ikke naturligt forekommende andre steder i verden. Dette gør en rejse til Madagaskar unik, og øen er et yderst værdifuldt område for bevarelse af verdens biodiversitet – og et af de mest fascinerende steder at besøge.
På vores rejser til Madagaskar kan du fx opleve en række forskellige arter af lemurer i nationalparkerne, og du kan betragte de ikoniske baobabtræer på den berømte “Baobab Avenue”. Men en rejse til Madagaskar byder også på mangrover og smukke kyststrækninger i det Indiske Ocean. Det er desuden let at komme i kontakt med lokalbefolkningen, og Madagaskar er faktisk hjemsted for en række etniske grupper.
En rejse til Madagaskar er en enestående mulighed for at møde nogle af verdens mest fascinerende dyr, som kun lever her.
– derfor skal du vælge Panorama Travel som din rejsepartner, når du rejser til Madagaskar.
“Madagaskar er en fascinerende ø med et helt utroligt dyreliv. Ikke mindst gør de mange arter af kamæleoner, lemurer og baobabtræer Madagaskar til noget helt specielt og fortryllende. Øen er en farverig oplevelse, og det kulinariske ophav i de omkringliggende lande og den franske kolonitid fuldender oplevelsen.” (Michael, København)
Værd at vide
Madagaskar
Madagaskar er verdens fjerdestørste ø og ligger i den sydlige del af det Indiske Ocean ud for Mozambique. Infrastrukturen er ikke god, så det tager sin tid at komme rundt på øen. Men besværet med at rejse til Madagaskar belønnes med enestående naturoplevelser på denne specielle ø.
Madagaskar løsrev sig formentlig fra det afrikanske kontinent for omkring 165 millioner år siden og fra det indiske subkontinent omkring 85 millioner år senere. Øens fauna og flora har derfor udviklet sig isoleret, og der er opstået en enestående mangfoldighed af arter. Omkring 90 procent af Madagaskars dyre- og plantearter er endemiske. Det vil sige, at de ikke findes andre steder i verden.
Der er en stor variation i både flora og fauna, men også i klima fra nord til syd og øst til vest, hvilket man vil lægge mærke til på en rejse til Madagaskar. Øens kystområder består mest af tropisk regnskov, mens bjergområder dominerer i midten.
Naturen på Madagaskar har igennem tiden været udsat for massiv skovhugst, hvilket har været katastrofalt for øens dyreliv. Heldigvis bliver der nu ydet en stor indsats for at bevare det, der er tilbage, samt for at genetablere mere vild natur.
Madagaskar hører til de 100 fattigste lande i verden. Omkring 80 procent af befolkningen arbejder inden for landbrug, skovbrug eller fiskeri. De vigtigste eksportvarer er kaffe, vanilje og rejer. Turisme anses for at være en vigtig industri for landet på lang sigt.
Man kan rejse til Madagaskar det meste af året. Øen har ikke rigtig nogen årstider; de har en varm “vinter” og en varm sommer.
Oprindelige folk
Madagaskar er hjemsted for en mangfoldig række af etniske grupper og stammer, der udgør øens befolkning og gør en rejse til Madagaskar ekstra interessant. Man estimerer, at der er omkring 18 til 20 større etniske grupper og derudover mange undergrupper til hver stamme. Stammerne har forskellige kulturelle baggrunde, traditioner, sprog og levebrød.
Merina: Merina-folket er en af de største etniske grupper på Madagaskar og har traditionelt haft en betydelig politisk og økonomisk indflydelse. De bor hovedsageligt i det centrale højland og er kendt for deres risdyrkning, kunst og håndværk samt deres sociale strukturer.
Betsileo: Betsileo-folket er også bosat i det centrale højland og er kendt for deres dygtighed inden for landbrug og terrasseanlæg, der tillader dyrkning af afgrøder på stejle skråninger.
Sakalava: Sakalava-folket bor hovedsageligt i den nordvestlige del af Madagaskar langs kysten. De er kendt for deres dygtighed inden for fiskeri, søfart og handel. Sakalava-kulturen er rig på musik, dans og ceremoniel praksis.
Antandroy: Antandroy-folket bor i den sydlige del af Madagaskar og er kendt for deres nomadiske levevis og traditionelle kvægopdræt. De har en stærk forbindelse til landet og naturen.
Antaimoro: Antaimoro-folket bor hovedsageligt langs østkysten og er kendt for deres dygtighed inden for vævning og papirproduktion. De producerer traditionelt rispapir og er kendt for deres smukke håndværk.
Madagaskars historie
Øen blev sandsynligvis først beboet for godt 2.000 år siden af mennesker, der migrerede fra det sydøstlige Asien. De første dokumenterede, europæiske opdagelsesrejsende, der nåede Madagaskar, var portugisiske søfarere, som sandsynligvis ankom til øens kyster i begyndelsen af det 16. århundrede.
I løbet af 1600- og 1700-tallet var Madagaskar kendt som et tilholdssted for pirater, som plyndrede skibe, der sejlede langs handelsruterne i det Indiske Ocean. Senere ankom pirater fra det Caribiske Hav, der søgte at undgå retsforfølgelse. De etablerede til tider små kolonier på øen og deltog i handel men også plyndringer i regionen.
Både England og Frankrig nærede interesse for øen så tidligt som i 1500-tallet. Franske og engelske søfarere ankom til Madagaskar for at etablere handelsforbindelser med øens indfødte folk.
Briterne accepterede indførelsen af et fransk protektorat over Madagaskar i 1885 mod med tiden at få kontrol over Zanzibar. Først i 1960 kunne Madagaskar omsider opleve fuld uafhængighed.
Lemurerne
Lemurer er en type primater, der tilhører gruppen af halvaber. Halvaber er en underorden af primater, der adskiller sig fra aber ved forskelle i anatomiske træk, adfærd og genetik. De lever i træer og er natdyr med en veludviklet lugtesans.
Lemurer er generelt de mest sociale af halvaberne og kommunikerer i højere grad med lugte og lyde end med visuelle signaler. De fleste æder et stort udvalg af frugter og blade, mens nogle er specialister.
Der er mere end 100 forskellige arter og underarter af lemurer på Madagaskar. Lemurerne varierer meget i størrelse fra den mindste lemur, muselemuren, der blot vejer omkring 30 gram, til indrien, der er den største med sine imponerende 9 kilo.
Blandt de mest kendte lemurer er kattalemur, sifaka, indri og den knap så charmerende aye-aye. På vores rejser til Madagaskar undgår vi zoo-lignende dyreparker eller områder, som tillader berøring af dyrene. Vi opsøger dyrene i deres naturlige omgivelser med fuld respekt for dyrene og naturen.
Praktiske oplysninger
Din bagage bør ikke være tungere, end at du til enhver tid selv kan bære den. På vores rejser til Madagaskar vil en kuffert ofte være det bedste valg.
På flyet må du typisk medbringe 23 kg som check-in og derudover ét stk. håndbagage på op til 12 kg afhængig af flyselskab. Tjek altid selv de seneste anvisninger for bagage og håndbagage på flyselskabernes egne hjemmesider, da de har forskellige regler. I håndbagagen er det kun tilladt at medbringe væsker eller flydende stoffer (cremer) i beholdere, der maksimalt rummer 100 ml. Det er tilladt at medbringe mere end én beholder i håndbagagen, men ikke flere end der kan være i ÉN gennemsigtig, genlukkelig pose med et rumfang på 1 liter (dem, man får udleveret ved sikkerhedskontrollen i lufthavnen).
Vi anbefaler så få væsker/cremer som muligt i håndbagagen, da de i værste fald bliver konfiskeret. Læs mere på www.cph.dk.
I håndbagagen (på flyrejsen) er det altid en god idé at have tandbørste, visum, forsikringer, kreditkort, penge samt lidt ekstra tøj/undertøj ved det tilfælde, at bagagen er forsinket ved ankomst. Vigtig medicin bør altid opbevares i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Visse typer af medicin kan kræve en officiel skrivelse fra din læge.
Får man båret kufferten til sit værelse, er det god stil at give 1/2 $ (eller tilsvarende i den lokale valuta), og man kan lægge et tilsvarende beløb per nat til stuepigen. På restauranter runder man op med ca. 10-12 %, hvis ikke drikkepenge er inkluderet i regningen. Visse toiletter renholdes af personale, der forventer lidt småpenge.
Det er kutyme at bidrage med drikkepenge til chauffører og lokalguider. Beløbet afhænger af den aktuelle gruppestørrelse og af rejsens længde men ligger typisk på 100 $ Per person for hele rejsen. Pengene indsamles af rejselederen ved ankomst. På individuelle rejser af fx 14 dages varighed vil 100 $/€ til chauffør-guiden bringe stor glæde. Er du i tvivl om hvad der er passende, så kontakt Panorama Travel.
Det anbefales at købe mineralvand og ikke drikke eller børste tænder i vand fra vandhanen.
På hoteller og større restauranter er toiletforholdene moderne og vestlige. På offentlige toiletter og i landområderne er toiletterne mere primitive, og der kan mangle toiletpapir eller lignende. Det anbefales at have papir med sig og evt. hånddesinfektions-gel.
I Madagaskar anvendes 220-230 volt, og de fleste steder vil det være muligt at finde stikkontakter som i Danmark. Det anbefales dog at medbringe en multi-adapter for at være på den sikre side.
Strømforsyningen i Madagaskar kan være ustabil, og derudover slukker nogle steder for strømmen om natten. Det anbefales at have power-banks eller ekstra batterier med på rejsen.
Det er forbudt at fotografere regeringsbygninger, politi og militærområder og lufthavne. Hold øje med skiltningen. Er du i tvivl, så spørg din rejseleder eller lokale guide.
Som hovedregel er det god stil altid at spørge, før du fotograferer personer, og respektér et nej.
Flere oprindelige folk vil ofte gerne fotograferes, men vær opmærksom på, at der nogle gange vil der blive forlangt en skilling for at stå model til et billede.
Overnatningssteder på vores rejser til Madagaskar vil være en blanding af hotel (3 og 4-stjernede) og lodges. Vi har så vidt muligt prøvet at prioritere charmen på de forskellige overnatningssteder. Standarden kan svinge meget på Madagaskar, så nogle gange må vi tage til takke og blot gå efter det bedst mulige overnatningssted.
Priserne i Madagaskar er generelt noget lavere end i Danmark, og derfor rækker pengene også længere. Uden for byerne er der forholdsvis langt mellem shoppingmuligheder. Dog vil der ofte være mulighed for at købe hos de lokale, eller når vi bevæger os ind i byerne. Det anbefales at have kontanter med rundt på rejsen.
Klimaet varierer meget på Madagaskar – fra tropisk klima ved kysterne med en gennemsnitstemperatur på 25-30 grader om dagen, til tempereret klima i højlandet på midten af øen, hvor temperaturen ligger omkring 20-25 grader i gennemsnit i dagtimerne. Generelt skal man pakke tøj til varmen, men vær altid forberedt på en kølig aften eller et regnskyl.
Tøj der kan bæres ”lag på lag” er altid at foretrække. En lun trøje og/eller en vindjakke er god til kølige morgener og aftener.
Der skal søges om visum ved rejser til Madagaskar. Visum koster 35 USD og udstedes ved ankomsten til landet.
Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemkomst.
Medbring gerne en kopi af passets billedside, som du opbevarer et andet sted end selve passet.
Det er forbudt at ryge i offentlige bygninger, i lufthavne samt på barer og natklubber. Følg anvisningerne for de enkelte steder og spørg gerne før du tænder en cigaret.
Det er sikkert at rejse til Madagaskar. Vi har ikke oplevet nogen form for kriminalitet eller trusler, og det er sikkert at færdes på gaden og i naturen. Dog skal man tage sine forholdsregler og selvom det sjældent sker, kan tyveri forekomme.
Undlad at medbringe smykker, kostbare ure, dyre kameraer eller lignende. Undgå at have store sedler i din taske. Tag hellere en ”pengekat” tæt på kroppen, for at sikre dig imod at blive bestjålet.
Skal du ringe fra Danmark til Madagaskar, taster du landekoden +261 foran nummeret.
Hvis du skal ringe fra Madagaskar til Danmark, er det +45.
Det kan være dyrt at bruge sin mobiltelefon fra Madagaskar. Tjek aktuelle samtalepriser hos dit teleselskab inden afrejse, så du undgår ubehagelige regninger.
Vi anbefaler at du allerede ved afrejse slår telefonens mobildata (internet) fra, og i stedet anvender internetservice, som findes på de fleste hoteller og lodges.
Elforsyningen på Madagaskar kan være ustabil, og dette vil selvfølgelig have en indflydelse på internetforbindelsen, der i forvejen sjældent er særlig hurtig.
Vejene på Madagaskar bliver hele tiden udbedret. I de fleste storbyområder er vejene asfalterede. Uden for byerne findes veje af meget svingende kvalitet. Nogle steder kører vi på grusveje af forskellig stand. Vi sørger altid for at vælge den mest komfortable vej inden for tidsrammerne, hvor der er mulighed for det.
Der er intet krav om vaccinationer for indrejse til Madagaskar. Det anbefales at være vaccineret imod difteri/stivkrampe og hepatitis A. Man kan desuden overveje at medbringe malariaforebyggende medicin. Tal evt. med en læge eller specialklinik om, hvad de anbefaler på en rejse til Madagaskar. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside.
Panorama Travel samarbejder med Rejseklinikken i Charlottenlund ved København, hvor du får 10% rabat og op til en halv times personlig rådgivning, når du oplyser, at du har købt en rejse hos Panorama Travel.
Valutaen i Madagaskar hedder ariary (MGA). Det er nemmest at veksle euros eller US dollar ved ankomst til Madagaskar. Vekslingen skal være ved et anerkendt vekselsted. Det er også muligt at hæve penge i hæveautomater (ATM) i lufthavnen.
Internationale kreditkort kan bruges på flere hoteller og enkelte butikker. Det vil også være muligt at finde en hæveautomat i de større byer, men der kan være langt imellem.
I Madagaskar er der risiko for lommetyve, og man bør derfor være opmærksom på dette, og ikke gå med store beløb i lommen eller tasken. Det anbefales i stedet at have en ”pengekat” under trøjen til større beløb og værdigenstande.
Priserne på fødevarer og drikkelse er noget billigere end i Danmark.
Visse dage på denne rejse er mere anstrengende end nogle af vores andre rejser, og man skal derfor være i en normal fysisk form for at få størst udbytte af rejsen.
Alder er ikke en begrænsning, så længe man ikke lider af dårlige knæ eller lignende.
Vandreturene vil foregå i et tempo, som alle kan være med på, og med rigeligt af pauser til at samle kræfter og nyde de naturskønne områder.
Fakta om Madagaskar
- Areal
587.295 km2
- Hovedstad
Antananarivo (“Tanna”)
- Indbyggertal
25.570.895 (2017)
- Religion
Kristendom, traditionel trosretning (animisme) og islam
- Sprog
Fransk og malagasy (herunder mange forskellige dialekter)
- Tidsforskel fra DK
Sommer: + 1 time
Vinter: + 2 timer
Hvordan arbejder vi bæredygtigt på vores rejser til Madagaskar?
Vores rejser til Madagaskar gør en lille forskel
En stor del af Madagaskars oprindelige skove og natur er blevet ryddet af skovhugst og for at forberede jorden til produktion af afgrøder samt afgræsning af kvæg. Der er derfor ikke meget skov tilbage i landet, og flere dyrearter er udryddet eller stærkt truede.
Derfor er det vigtigt for Panorama Travel at kunne støtte gode initiativer, når vi rejser til Madagaskar. Det drejer sig bl.a. om lokalsamfund i Anja, Nationalparken i Ranomafana og naturbevarelsesprojekterne i Kirindi-skoven, der alle gør en indsats for at bevare den nuværende natur, samt genskabe den natur, der var engang på Madagaskar.
Anja Reserve er et fællesskabsejet naturreservat i det centrale Madagaskar i regionen Ambalavao. Dette reservat er kendt for sine smukke klippeformationer og for sin rige biodiversitet. Det er også et sted, hvor besøgende har mulighed for at se især kattalemurer i deres naturlige habitat. Anja Reserve drives af lokalsamfundet selv og er et godt eksempel på, hvordan naturbeskyttelse og bæredygtig turisme kan gå hånd i hånd for at gavne både miljøet og lokalsamfundet.
Lokalsamfundet i Anja har selv taget initiativ til at beskytte og bevare deres naturlige omgivelser, samtidig med at de skaber en bæredygtig turismeindustri, der giver indtægter og jobmuligheder for lokalsamfundet. Det er bl.a. disse initiativer vi støtter, når vi rejser til Madagaskar.
På den måde har naturen fået en anden økonomisk værdi, end den værdi lokalsamfundet ville kunne udvinde ved f.eks. at fælde og sælge træerne i området, eller ødelægge den oprindelige natur for at drive landbrug.
Disse dyr og planter kan du opleve på vores rejser til Madagaskar
Kamæleoner
Madagaskar er kendt for sine mange arter af kamæleoner, som er et højdepunkt på en rejse til Madagaskar. Fx. den ikoniske Panterkamæleon (furcifer pardalis) og den store Parsons Kamæleon (calumma parsonii), hvor hannerne kan nå en længde på op til 68 cm. Disse fascinerende skabninger kan skifte farve. Deres øjne kan bevæges uafhængigt af hinanden, og de kan skyde deres tunger ud med en ekstrem hastighed for at fange et bytte.
Gekkoer
Der findes en lang række meget forskellige gekkoer på Madagaskar. Fra den store skriggrønne, dagaktive Madagaskar Daggekko (phelsuma grandis), der er nem at få øje på, til bladhalegekkoerne, hvor nogle af arterne har en krop, der ligner barken på træerne eller et vissent blad. De er dermed så godt camoufleret, at de kan være stort set umulige at få øje på, når de gemmer sig i træerne.
Skildpadder
Stråleskildpadden (astrochelys radiata) er en af de mest ikoniske skildpaddearter på Madagaskar. Den har et karakteristisk kuppelformet skjold med et mønster af strålelignende linjer. Stråleskildpadden lever primært i det sydlige og sydvestlige Madagaskar og er truet af udryddelse på grund af tab af levesteder og illegal handel.
Slanger
Nogle af de mere kendte slangearter er Madagaskar Træboa (sanzinia madagascariensis), der som navnet antyder primært lever i træerne, men også kan findes på jorden. Madagaskar-boaen (acrantophis madagascariensis) er den største slangeart, der findes på Madagaskar. Hunnerne kan blive op til 3 meters længde. Der findes ikke så mange forskellige slangearter på Madagaskar, som i resten af Afrika. Men øen er især kendt for sine boaer. En slangeart man ellers finder i Sydamerika.
Lemurer er en type primater, der tilhører gruppen af halvaber. Der findes mange arter, som er meget forskellige. Vi vil med stor sandsynlighed se flere arter af lemurer på vores rejser til Madagaskar.
Katta-lemur (lemur catta) er en af de lettest genkendelige lemurarter på grund af dens karakteristiske hvide og sorte pels og de ringformede striber omkring dens hale. Det er en af de mest ikoniske lemurarter, som vi plejer at spotte på vores rejser til Madagaskar. Den lever primært i tørre, løvfældende skove og er kendt for sin sociale adfærd og kommunikation.
Den brune lemur (eulemur fulvus) kan på trods af navnet variere i pelsfarve fra brun til gul og grålig. Ansigtet er dog altid mørkt og ofte med lyse pletter over øjnene. Den lever i forskellige skovtyper over hele Madagaskar. Det er en alsidig art, der har tilpasset sig menneskeskabte landskaber som plantager og landbrugsområder.
Sifakaer (propithecus og avahi, eller “dancing lemur”) er en gruppe af lemurer, der adskiller sig fra andre lemurer på grund af deres unikke, hoppende – eller “dansende” – gang, når de bevæger sig på jorden. Eller når de bruger deres lange bagben til at hoppe fra træ til træ. De findes i forskellige dele af Madagaskar og er kendt for deres sociale adfærd og deres evne til at navigere gennem trætoppene i høj fart.
Gyldne bambuslemur (hapalemur aureus) har typisk en gråbrun til brun pelsfarve, der giver den camouflage i dens naturlige habitat. Den har runde øjne og en karakteristisk lang hale, som den bruger til at holde balancen, når den bevæger sig gennem træerne. Som navnet antyder, spiser bambuslemurer primært bambusskud, som den primære del af deres kost. De kan dog også supplere deres kost med blade, frugt, blomster og insekter afhængigt af tilgængeligheden. Bambuslemuren er kritisk truet og lever kun i få skovområder, bl.a i Ranomafana, som indgår på vores rejser til Madagaskar.
Aye-aye (daubentonia madagascariensis) – også kaldet “fingerdyret” – er en af de mest besynderlige lemurarter på Madagaskar. Den har lange, tynde fingre, som den bruger til at fiske insekter ud af træstammer. Den har også store øjne og en fremtrædende midterfinger, som den bruger til at banke på træstammer for at lytte efter hulrum, hvor insekterne gemmer sig i.
Fossaen (cryptoprocta ferox) er det største rovdyr, der lever på Madagaskar. Fossaens krop er mellem 60 og 76 centimeter lang, og dens hale er lige så lang som kroppen. Den bruger sin lange hale til at holde balancen, når den skal bevæge sig i træerne. Fossaen har lange kløer, den kan trække ud ligesom en kat, når den skal kravle ned af træerne. Den kravler ned med hovedet først!
Baobab-træer (adansonia spp.) Disse ikoniske træer er et symbol på Madagaskar og findes i 6 forskellige arter på øen. De har karakteristiske, tykke stammer og spredte kroner og spiller en vigtig rolle i økosystemet som levesteder og fødekilder for mange dyr. Deres frugt og blade er også en vigtig kilde til mad og medicin for mennesker. Baobab-træerne har en dyb kulturel betydning for befolkningen på Madagaskar og er ofte genstand for myter, legender og traditionelle ritualer. De betragtes som hellige træer og symboler på visdom, styrke og vedholdenhed.
På Panorama Travels grupperejser til Madagaskar har vi valgt at inkludere den ikoniske Baobab Avenue, som er en hel “allé” af disse majestætiske træer.
Vaniljeorkideer (vanilla spp.) er en gruppe af orkidéer, der er kendt for deres aromatiske frugter, der bruges til at udvinde vanilje. På Madagaskar findes der flere arter af vaniljeorkideer, herunder den mest kendte og kommercielt vigtige art, vanilla planifolia. Vaniljeorkideer kræver et varmt, fugtigt klima og en støttende struktur til at klatre på, såsom træer eller bambusstokke. De fleste kommercielle vaniljefarme på Madagaskar ligger på den nordlige del af Madagaskar.
Rejsepalme (ravenala madagascariensis) er trods sit navn ikke en ægte palme, men en stor urt. Den kan nå højder på op til 10-12 meter. De store, vifteformede blade kan blive op til 3-4 meter lange. Den kaldes “de rejsendes træ”, fordi rejsende har kunnet drikke det vand, der har ophobet sig i bladskederne. Og fordi man før i tiden var overbevist om, at bladene på træet altid var arrangeret i en nord-syd-orientering, hvilket så kunne give den rejsende retning for den videre rejse. Dette er dog mere en myte end faktum.
Rejseberetninger fra regionen
Panorama Travel ApS
Mail: kontakt@panoramatravel.dk
Tlf.: +45 7070 7316
c/o Ravnholt Gods
Ravnholtvej 57
5853 Ørbæk, Danmark
Sydbank 6845-0002194605
IBAN-nr.: DK5868450002194605
SWIFT-kode: SYBKDK22
CVR-nr.: 37413399