Beirut har gennemgået en fantastisk udvikling. Siden borgerkrigens afslutning i 1990, hvor store dele af Beirut og Libanon lå i ruiner, har man rejst sig fra asken og opbygget en moderne hovedstad med et utal af spændende seværdigheder.
Tekst: Thyge Christensen (Panorama Travel). Foto: Panorama Travels billedarkiv.
En kulturel smeltedigel
Beirut er på mange måder en sammensat by. Den libanesiske hovedstad byder på alt man kan ønske sig af en storby. Trendy butikker, charmerende souks (markeder), grønne områder, fantastisk mad, moderne arkitektur, dejlige sandstrande og kulturelle seværdigheder i massevis.
Men byen bærer også præg af et splittet samfund, der har gennemgået mange besværlige tider. Fra borgerkrigen i 1975-1990 til en væltet regering i 2019 og fatale eksplosioner i 2020. Dertil kan lægges en massiv flygningestrøm af syriske borgere, der flygter fra hjemlandets borgerkrig. Beirut er en broget blanding af libanesere, palæstinensere, syrere og internationale studerende, som lever side om side i hovedstaden.
I både Beirut og den øvrige del af landet er der spor fra årtusinders historie og skiftende civilisationer med fønikiere, grækere, romere, byzantinere, arabere og korsriddere. Kombinationen af forskellige kulturer og en særpræget historie er hvad, der gør Beirut fascinerende. For det har medført en kulturel smeltedigel, som byder på et utal af spændende kulturelle- og sanselige indtryk.
Nyt og gammelt mødes i Beirut
Beirut ligger meget smukt mellem hav og bjerge. Det er en levende by, hvor nyt og gammelt mødes. Med et indbyggertal på ca. 400.000 (2,1 millioner med alle forstæder) er Beirut en af de mindre hovedstæder i Mellemøsten.
Beirut blev tidligere refereret til som “Mellemøstens Paris”, men under borgerkrigen fra 1975-1990 mistede byen meget af den status. Byen har dog de senere år etableret sig som en trendy metropol i Mellemøsten, hvor moderne byløsninger flankeres af ægte arabisk stemning, når man lader sanserne tage over på de lokale souks.
Byen er hjemsted for mange internationale studerende, der studerer på nogle af byens anerkendte universiteter. Beirut er dog også et hotspot for kreative typer. Street-art, kunsthåndværk, eksperimenterende musik og modedesign trives i Beiruts urbane miljø. Men også for historieinteresserede har Beirut meget at byde på. Lige fra Nationalmuseet og Martyrpladsen til antikke ruiner og arkæologiske seværdigheder fordelt i hele byen.
Beiruts rige historie mærkes tydeligt gennem hele byens centrum, hvor nyt og gammelt mødes. Velkommen på en sanselig rejse til en moderne, mellemøstlig storby!
Til madmarked i Beirut – Souk El Tayeb
Det libanesiske køkken er verdensberømt og yderst velsmagende. Med få og enkle råvarer skabes der en fantastisk velsmag til overkommelige priser.
Libanon er bl.a. kendt for sine fantastiske, arabiskinspirerede madretter. Hummus, Tabbouleh, Baba Ganoush, og madbrød fungerer fantastisk som tilbehør til stegt fisk, kebab eller grillet kylling. Desuden er udbuddet af velsmagende, vegetariske retter også stort.
Souk El Tayeb (“Det Gode Marked”) afholdes hver lørdag i det centrale Beirut, og konceptet er simpelt. Det er et “Farmers Market”, hvor landmænd fra hele Libanon kommer og sælger deres råvarer. Fokus er på de gode, lokale og økologiske produkter. Og landmændene er stolte. Stolte af traditionerne i den libanesiske madlavning og af egne råvarer.
En stor del af libaneserne elsker at lave deres mad selv, som de deler i sociale rammer i hjemmene. Hertil er de lokale souks perfekte til indkøb af auberginer, peberfrugter, granatæbler, krydderurter, olivenolie, hummus, madbrød og andre basisvarer i det libanesiske køkken.
Souk El Tayeb blev etableret i 2004 og har siden da vokset sig stor nok til at have over 100 boder med lokale landmænd, der stolt fortæller historier og deler ud af deres opskrifter. Det er fascinerende at høre landmændenes passion for madlavning og den stolthed, de lægger i at producere de mest velsmagende råvarer.
Kreativiteten blomstrer
“Folk er enormt interesserede i kunst, og der er et stort potentiale for kunstscenen. Libanon er måske ikke rigt økonomisk set, men vi er det kulturelt – folk er interesserede i kunst, mange libanesere kan tale tre-fire sprog flydende, vi har en stor kunstscene, og investorerne er på vej” – siger Sharif Sehnaoui, som er en af Libanons mest anerkendte improvisationsmusikere.
Byens kreative kvarterer – Hamra mod vest og Gemmayze, Mar Mikhael og Ashrafieh mod øst – er hjemsted for kunstnere af alle genrer. Musikere, malere, modesignere og teaterskuespillere skaber et miljø, der ikke just leder tankerne hen på krig, ødelæggelse og politisk uro.
Særligt Hamra er et fascinerende område, hvor kreative typer nyder godt af et åbent og frit arbejdsmiljø med plads til forskellighed. Også innovative restauranter og selvstændige virksomheder skyder op i dette område, og til trods for manglende økonomisk støtte fra staten er optimismen høj og gåpåmodet stort.
Kulturoplevelser i alle afstamninger
Beirut er lig med en stor blanding af kulturelle indtryk, hvad end man er til arkæologiske steder, antikke ruiner og det berømte nationale museum, eller man er til “quirky” kunstgallerier, street-art og graffiti.
Beirut Art Center slog dørene op for første gang i 2009, og det er i virkeligheden et af de bedste eksempler på det kreative Beirut. Galleriet udstiller bl.a. kunstværker skabt under den 15 år lange borgerkrig, som viste et skræmmende og nærværende blik ind i den forfærdelige tid hele Libanon gennemgik.
Sursockmuseet (se billede ovenfor), der er dedikeret til libanesiske billedkunstneres værker, er ligeledes et besøg værd. Museet genåbnede i slutningen af 2015 efter syv års renovering og er en af de mest velbesøgte seværdigheder i Beirut.
I Haroun Street sælger boghandleren”Papercup Store” modemagasiner med letpåklædte kvinder og historiebøger, mens de langer canpuccinoer og lækre delikatesser over disken. En hip butik, som agerer opholdssted for libanesere i alle afskygninger.
En bæredygtig livsstil
Libanon og særligt Beirut er på flere måder forgangsland for resten af Mellemøsten, når det kommer til bæredygtighed og innovation. Beirut er stadig et stykke efter europæiske standarder, når det gælder vand- og energiforsyning samt affaldssortering, men på andre områder er den urbane storby et godt eksempel for sine naboer i Mellemøsten.
Beiruts mange madmarkeder oplever et fortsat øget fokus på at reducere madspild, og ofte tilbyder restauranter og butikker prisreduktion på varer med nært forestående udløbsdato – ligesom man kender det fra Danmark.
Genopbygning efter eksplosion i 2020
Beirut har en dyster historie, og hver gang man synes at være på vej mod bedre tider, bliver landet sat tilbage af en ny krise. D. 4. august 2020 fik byen et kæmpe chok, da flere voldsomme eksplosioner resulterede i kolossale ødelæggelser af byen og mere end 200 omkomne og 6.000 sårede.
Eksplosionerne kom i kølvandet på en lang periode med politisk uro og en Corona-krise, der hærgede over landet. Derfor virkede eksplosionerne endnu mere ubarmhjertige for Beirut, som nok en gang er blevet sat tilbage i sine innovative byforandringer.
Regereringen i Libanon har efterfølgende været ude og udtale, at genopbygningen af byen skal ske med fokus på bæredygtighed og være del af en langsigtet plan om igen at bringe Beirut tilbage til den absolute top, hvad angår kreative by-løsninger, erhvervsliv og uddannelse.
Samarbejde med København
Beirut er hårdt ramt af flygtningestrømmen fra krigen i Syrien, og i 2019 husede man lidt over 2 millioner syriske flygtninge. Den store flytningstrøm har selvsagt lagt stort pres på den allerede udfordrede infrastruktur i Beirut, og kommunale opgaver som affaldshåndtering og forsyning af elektricitet bliver nedprioriteret.
Derfor kan Libanon ved første øjekast godt virke som en uhygiejnisk og ikke-miljøvenlig by. Men det har man valgt at gøre noget ved og indgik derfor bl.a. et samarbejde med København tilbage i 2016, som skulle fokusere på at hjælpe Beirut med den know-how, som København har i kommunen, private virksomheder og organisationer, når det gælder bæredygtige, grønne løsninger.
”I Beirut fokuserer vi på bæredygtig byudvikling, inkluderende sociale og kulturelle indsatser samt god forvaltningsførelse. I det arbejde ser vi København som en stærk samarbejdspartner, der er førende inden for bæredygtig byudvikling og høj livskvalitet. Med samarbejdsaftalen vil vi dele vores bedste idéer og løsninger med hinanden”, sagde Beiruts daværende borgmester, Jamal Itani.
GALLERI
Tip! Klik på et af billederne for at vise galleriet i større format.
Panorama Travel ApS
Mail: kontakt@panoramatravel.dk
Tlf.: +45 7070 7316
c/o Ravnholt Gods
Ravnholtvej 57
5853 Ørbæk, Danmark
Sydbank 6845-0002194605
IBAN-nr.: DK5868450002194605
SWIFT-kode: SYBKDK22
CVR-nr.: 37413399