Baalbek og Byblos

Den ældgamle fønikiske by, Byblos, har været beboet i over 7000 år! Allerede i det 3. årtusind f.Kr. var Byblos en vigtig handelsby, hvorfra man udskibede cedertræ, mens andre vigtige råvarer ankom til Byblos fra Kaukasus og Ægypten. Byen domineres af en bymur med tilhørende korsridderborg fra 1109, som vi besøger, og det gamle arkæologiske område kan let opleves til fods. Der er desuden rester af en meget ældre, fønikisk bymur samt flere ægyptiske obelisker. Undervejs ser vi også resterne af et romersk amfiteater, templer og kongegrave.

Baalbek byder på nogle af de største monumenter fra romertiden. Jupitertemplet med de svulstige søjler er det største tempel, som romerne nogensinde byggede. Baalbek var en af romernes vigtigste byer, da de kontrollerede hele Middelhavsområdet. Også det rigt udsmykkede Bacchustempel og det oprindelige, femkantede Venustempel er blandt højdepunkterne. Baalbek er en fryd for historie-entusiaster og figurerer da også på UNESCOs verdensarvsliste.

Cedertræer og bjergtagende landskaber

Cedertræet er Libanons nationalsymbol. De er meget smukke, og vi oplever dem både ved Bcharre og Al-Shouf. Allerede for 3000 år siden var de libanesiske cedertræer efterspurgte som byggemateriale. Træet nævnes ikke færre end 103 gange i Biblen, fx i kong Salomos formaning til forbundsfællen kong Hiram af Tyrus: ”Giv nu befaling til at fælde cedertræer fra Libanon til mig”. Træerne skulle bruges til det tempel til Guds ære, som Salomo havde sat sig for at bygge i Jerusalem, og han sendte 30.000 mand til at udføre arbejdet. Igennem århundreder er træerne blevet udnyttet af fønikere, ægyptere, assyrere, babyloniere, persere, romere, israelitter og tyrkere. Træet var særlig velegnet til skibsbyggeri og gjorde fønikerne til verdens første maritime handelsnation.

En kulinarisk oplevelse

Libanon er en fornøjelse hvad angår mad og vin. Bekaadalen er et af verdens smukkeste vinområder. Kolde, snefyldte vintre og tørre, varme somre med kølige nætter er ideelle betingelser for områdets særlige vine. Druer som shiraz, merlot, cabarnet-sauvignon og mange andre trives her. Vi besøger Ksara i hjertet af Bekaadalen, hvor en række vingårde producerer fine vine og arak.

Den velkendte personlige menu med forret, hovedret og dessert er ikke tradition i Libanon. I stedet serveres flere små retter samtidig, så man kan dele dem sammen. I det libanesiske køkken sørger krydderurter, granatæble og citron for friskhed og velsmag, der aldrig domineres af stærke krydderier. Der er også et rigt udvalg for vegetarer. Typiske retter kan være sprøde kiks, labne (rørt yoghurt) og baba bhannouj (aubergine med sesampasta), hummus, tabbouleh med persille, tomat og bulgur. Kødretter kan fx være grillet kød, fisk og pølse. I den søde afdeling finder man saftig vandmelon, friteret mozzarella med pistacie og rosensirup og forskellige nødder.

© Copyright 2019 - Panorama Travel - delivered by **design concern - Kontakt os på +45 7070 7316