• Instagram
  • Facebook
  • Om Panorama Travel
  • Bæredygtighed
  • Nyhedsbrevet
  • Foredrag
  • Praktisk
  • Referencer
  • Kontakt/booking
Ring til os: +45 7070 7316
Panorama Travel
  • Forside
  • Rejser
    • Alle rejser
    • Kulturrejser
    • Naturrejser og safari
    • Ekspeditionsrejser
    • Eksklusive rejser
    • Grupperejser
    • Individuelle rejser
    • Studierejser
  • Rejseledere
  • Rejseberetninger
  • Søg
  • Menu Menu
  • Tiger's Nest I Bhutan
  • Bhutan med Panorama Travel
ForrigeNæste
12

REJSER TIL BHUTAN

  • Beskrivelse
  • Rejser
  • Værd at vide
  • Praktisk
  • Dyr og planter
  • Galleri

Oplev Tiger’s Nest og Punakha Dzong

Bliv klogere på lykkeindekset

Grupper på maks. 15 deltagere

UNESCO kulturarv og en rig historie

Bhutan – verdens lykkeligste land?

Bhutan er et land, der ikke får megen opmærksomhed. Her er nemlig fred og ingen fare, og måske netop derfor hører man sjældent om det. Det lille land i Himalaya var frem til 1978 uberørt af turismen og har derfor beholdt meget af sin oprindelige charme og stolte traditioner. Det ses blandt andet ved, at mange går i folkedragter, og man ønsker ikke masseturisme. Bhutan er et buddhistisk land, hvilket tydeligt mærkes, fordi man værdsætter medfølelse på alle planer. Landet er det eneste i verden, som har et “lykke-indeks” og måler velfærd i ”bruttonationallykke”.

Bjerglandskaberne i Bhutan er storslåede og er hjemsted for et rigt dyreliv. I byerne og på hver en bakketop gemmer der sig pragtfulde dzonger – klosterborge fra en svunden tid. Via vores gode kontakter kan du komme tæt på befolkningen og deres hverdag.

På vores rejser til Bhutan og Nepal får du 6 hele dage i Bhutan.

– derfor skal du vælge Panorama Travel som din rejsepartner, når du vælger rejser til Bhutan.

Vores rejser til Bhutan

Tempel på rejser til Bhutan
Kulturrejse til Bhutan og Nepal (11 dage)

Grupperejse m. dansk rejseleder

Kontakt os med spørgsmål om Bhutan
 

“Vi har haft en fantastisk tur til Bhutan. Vi var en god gruppe, hvilket jo er særlig vigtigt, når vi kun var seks deltagere. Og Bodil er jo en fornøjelse at være sammen med!” (Gitte, København)

Værd at vide

Bhutans historie – et kort overblik

Bhutans historie begynder omkring 2000 år før vores tidsregning, hvor et lille folk ved navn Lhopu boede i bjergene. Folket lavede bygningsstrukturer og redskaber, som har været med til at datere folket. I dag findes der stadig en lille Lhopu-folkegruppe i det sydøstlige Bhutan, som anses for at være et levn fra landets urbefolkning.

Folket i Bhutan er styret af kongen i samråd med landets politiske råd og premierminister. Selvom der gennem tiden har været omrokering i styret, har Bhutan aldrig været helt erobret af andre lande. I 1910 indgik Bhutan en aftale med det britiskbesatte Indien, hvor Bhutan ville få beskyttelse mod Kina og Rusland mod betaling. Da Indien blev frigjort fra Storbritannien i 1947, blev også Bhutan uafhængigt.

Bhutan i dag

Uafhængigheden var afgørende for befolkningen, da deres tro har stor indflydelse på kulturen i Bhutan. Siden 1960’erne er der sket en udvikling i Bhutan i forhold til den moderne teknologi, dog er turisme stadig under stor kontrol, for at sikre kerneværdierne i landet så som bevarelse af naturen og beskyttelse af kulturelle værdier.

“Best in Travel 2020”

Bhutan ses ofte beskrevet som det ægte Shangri-La. Som rejsemål er “Tordendragens Land” i stigende kurs, hvor det uberørte landskab og den afslappede atmosfære gør det attraktivt som turist at besøge. Bhutan topper derfor Lonely Planet’s liste over bedste rejsemål i 2020. Selvom dette burde være overtalelse nok til at kigge en ekstra gang på Bhutan som rejsemål, så kan man glæde sig over, at en rejse til Bhutan vil være en rejse til verdens første CO2-negative land. Dette har man blandt andet opnået gennem omfattende plantning af træer, el-biler og vandkraft.

Naturen står højt på Bhutans prioriteringsliste, hvor man politisk har bestemt, at 60 % af naturen i Bhutan skal opretholdes og beskyttes. Dette tiltag går hånd i hånd med buddhistiske værdier. Det har medført, at der er indført en regulering af turismen i landet, hvorved man som turist skal betale et dagligt gebyr for overhovedet at sætte fod i Bhutan. Pengene går til landets naturbevarelse. Bhutan går desuden målrettet efter at få verdens første 100 % organiske landbrug, hvilket sikkert kun vil gøre landet endnu smukkere. Det er meget ambitiøst men lader ikke til at være umuligt for Bhutan.

Se hele Lonely Planet’s beskrivelse af Bhutan.

 

De glade bhutanere

Den buddhistiske trosretning om at være i balance kan mærkes i samfundet som helhed. Der er en fælles forståelse og respekt for hinanden, hvor bhutanerne hjælper deres næste. Man kan færdes sikkert i Bhutans gader, da kriminalitet vil bringe ikke bare en selv men hele samfundet i ubalance.

Det fredelige samfund kan ses i, at selv kongefamilien kan bevæge sig rundt uden sikkerhedsvagter. Denne samfundsmæssige balance er ret unik og ses ikke i andre lande på samme måde. Kongehuset har frivilligt overdraget en stor del af magten til de politiske partier i det nu demokratiske Bhutan.

Lykken som bruttonationalprodukt

Ved den gradvise åbning af Bhutan for resten af verden valgte Bhutan at afvige fra den vestlige kultur ved ikke at måle landets succes i bruttonationalproduktet men i stedet i “bruttonationallykke”. Måleenheden er sammensat af befolkningens psykologiske velvære, sundhed, uddannelse, kulturelle mangfoldighed, samfundets energi, naturens mangfoldighed, levestandard og balancen mellem fritid og arbejde.

Disse værdier bliver målt ved at spørge folket, hvordan de ser samfundet, hvorefter de politiske partier handler derefter. Bhutan er et af de få lande i verden, hvor udviklingen sker planmæssigt. Målet i Bhutan er at give alle i samfundet mad på bordet, fri uddannelse, godt sygevæsen og andre ting, som gør folk lykkelige.

Et anderledes turistmål

Kulturen, naturen, samfundet og den unikke historie om Bhutan gør landet til et anderledes feriemål, hvor man kan være sikker på at få en oplevelse for livet. Det lille land ligger i et næsten ukendt hjørne af Himalaya, hvor det spirituelle, glæden og lykken er de vigtigste værdier for hele samfundet og ikke kun det enkelte individ, som vi kender det fra Danmark.

I Bhutan kender man sin naboer godt, hjælpes om de daglige byrder og fejrer livets glæder i fællesskab – med en bæredygtig tilgang til det hele. Man bliver mødt med en utrolig venlighed og føler sig oprigtigt velkommen. Traditionerne står stadig stærkt, og det præger helt klart ens indtryk af landet under en rejse til Bhutan. Mange går i folkedragter, og der er talrige festivaler, som har forskellige aspekter af kulturhistorien og religionen i centrum. Med undtagelse af visse få vestlige tiltag fremstår Bhutan som næsten uberørt af globaliseringen. Det er sjældent.

Man værner om naturen, hvilket gør at den fremstår ren og uberørt, og man ser sjældent affald ligge og flyde. I bjergene er luften krystalklar, eftersom luftforureningen er minimal. Bhutan har et rigt dyreliv, fordi dyrene har gode livsvilkår; fx går en tigerkorridor går gennem Bhutan. Blomsterentusiaster bliver heller ikke skuffede; om foråret blomstrer de smukke rhododendron, og man kan gå på opdagelse efter den blå valmue, som er Bhutans nationalblomst. Man vender hjem fuld af ny energi og glæde efter en ferie i Bhutan.

 

Praktiske oplysninger

BAGAGE & HÅNDBAGAGE

Din bagage bør ikke være tungere, end at du til enhver tid selv kan bære den. På vores rejse til Bhutan vil en kuffert ofte være det bedste valg.

På flyet må du typisk medbringe 30 kg baggage som check-in, og derudover ét stk. håndbagage på op til 8 kg afhængig af flyselskab. Tjek altid selv de seneste anvisninger for bagage og håndbagage på flyselskabernes egne hjemmesider, da de har forskellige regler. I håndbagagen er det kun tilladt at medbringe væsker eller flydende stoffer (cremer) i beholdere, der maksimalt rummer 100 ml. Det er tilladt at medbringe mere end én beholder i håndbagagen, men ikke flere end der kan være i ÉN gennemsigtig, genlukkelig pose med et rumfang på 1 liter (dem, man får udleveret ved sikkerhedskontrollen i lufthavnen). Vi anbefaler så få væsker/cremer som muligt i håndbagagen, da de i værste fald bliver konfiskeret. Læs mere på www.cph.dk.

I håndbagagen (på flyrejsen) er det altid en god idé at have tandbørste, visum, forsikringer, kreditkort, penge samt lidt ekstra tøj/undertøj ved det tilfælde, at bagagen er forsinket ved ankomst. Vigtig medicin bør altid opbevares i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Visse typer af medicin kan kræve en officiel skrivelse fra din læge.

DRIKKEPENGE

Det er ikke så almindeligt at give drikkepenge i Bhutan, men det er velset, hvis man har fået en god service. Hvis man får båret kufferten til sit værelse, er det god stil at give 1 $ (eller tilsvarende i den lokale valuta), og man kan lægge et tilsvarende beløb per nat til stuepigen. På restauranter runder man op med ca. 10-15 %, hvis ikke drikkepenge er inkluderet i regningen. 

Det er kutyme at bidrage med drikkepenge til chauffører og lokalguider. Beløbet afhænger af den aktuelle gruppestørrelse og af rejsens længde men ligger typisk på 70-100 $ per person. Pengene indsamles af rejselederen ved ankomst til Bhutan. På individuelle rejser af fx 14 dages varighed vil 90-150 $/€ til chauffør-guiden bringe stor glæde. Er du i tvivl om hvad der er passende på din rejse, så kontakt Panorama Travel.

DRIKKEVAND & HYGIEJNE

Det anbefales at købe mineralvand og ikke drikke fra vandhanen.

På hoteller og større restauranter er toiletforholdene moderne og vestlige. På offentlige toiletter og i landområderne er toiletterne mere primitive, og der kan mangle toiletpapir eller lignende. Det anbefales at have papir med sig og hånddesinfektions-gel.

ELEKTRICITET

I Bhutan anvendes 230 volt. Stikkontakterne kan variere, og det anbefales at medbringe en multi-adapter.

Nogle steder i Bhutan vil adgang til strøm være begrænset og det anbefales at have power-banks eller ekstra batterier med på rejsen.

FOTO

Det er ofte forbudt at fotografere inde i templer og andre religiøse områder – hold øje med skiltningen. Er du i tvivl, så spørg din rejseleder eller lokale guide.
Nogle steder kan der blive forlangt, at man betaler for at medbringe kamera eller tage billeder.

God takt og tone er altid at spørge om lov før man tager et billede af en person og respektér et nej.

HOTEL & OVERNATNING

Overnatningssteder på grupperejsen vil være på gode 3-stjernede hoteller. Generelt er standarden i Bhutan god, og der vil være eget bad og toilet på alle overnatningsstederne. 

INDKØB

Prisniveauet i Bhutan er generelt lavere end i Danmark. Det er ikke velanset at prutte om prisen, og det kan virke fornærmende.

Gode souvenirs er fx smukke, vævede tørklæder, håndlavede produkter af rhododendrontræ, smukke dartpile eller pile til bueskydning.

KLIMA & PÅKLÆDNING

Bhutan strækker sig over tre forskellige klimazoner. Derfor kan rejser til Bhutan foregå hele året rundt – det handler blot om, hvilket område i Bhutan man besøger. Ønsker du et tempereret klima uden for meget monsunregn, så er foråret (marts til maj) og efteråret (september til november) at foretrække.

Der er store temperaturforskelle i de tre klimazoner. Rejser du nordpå mod det høje Himalaya, vil du opleve et arktisk klima, hvor temperaturen sjældent kommer over 6 grader. Sydpå i Bhutan er der tropisk klima. Her er monsunregnene voldsomme og temperaturen når op på 40 grader i sommermånederne. Landets hovedstad Thimphu har derimod et tempereret klima. Det giver korte, milde vintre og dejlige lunefulde somre. Dog kan der være monsunregn i sommerperioderne, og disse er generelt svære at slippe for under den bhutanske sommer. Denne periode ser også flest turister, og af disse grunde anbefaler vi, at man rejser til Bhutan i foråret eller efteråret. Her er den gennemsnitlige dagstemperatur i Thimphu mellem 11-18 grader, og vejret er altid forårsagtigt. Her er smukt hele året rundt, og temperaturen overstiger sjældent 25 grader.

Det anbefales at klæde sig til årstiden, og tøj der kan bæres ”lag på lag” er altid at foretrække. En lun trøje og/eller en vindjakke er god til kølige morgener og aftener. Vandresko er praktisk at medbringe til vandreturene, men et par solide gummisko med gode såler kan også bruges. Vejret i bjergene kan skifte uden varsel, så det er en god idé også at medbringe noget varmt tøj og evt. hue og vanter – særligt hvis din rejse ligger i starten eller mod slutningen af sæsonen.

Ved besøg i dzonger og andre religiøse steder skal både mænd og kvinder bære skjorte der dækker albuerne og med krave samt lange bukser/nederdele. Generelt for begge køn (men specielt kvinder) er det anbefalet at bære tøj, der dækker både skuldre og knæ.

PAS OG VISUM

Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemkomst.

Medbring gerne en kopi af passets billedside, som du opbevarer et andet sted end selve passet.

Panorama Travel hjælper med din visumansøgning til Bhutan gennem vores samarbejdspartner (inkluderet i den samlede pris). Du vil blive bedt om personlige oplysninger samt kopi af passets billedside for at kunne ansøge om visum. Visummet skal udskrives og medbringes på rejsen.

RYGNING OG ALKOHOL

I Bhutan er der forbud mod tobaksrygning på alle offentlige steder, og der er få “rygeområder” – hold øje med skiltningen. Overtrædelse af loven kan medføre bødestraf.

Det er ulovligt at sælge tobak i Bhutan. Turister har mulighed for lovligt at indføre 200 cigaretter, dog med en toldafgift på 200 %. Kvitteringen for hvor og hvornår cigaretterne er købt, skal medbringes som dokumentation.

Alkohol sælges på samme måde som i Danmark. Højdesyge kan forværres ved indtagelse af alkohol, derfor bør man tænke sig om en ekstra gang på denne rejse inden køb af alkohol, da vi kommer op i højder på 3000 meter.

TELEFONI & INTERNET

Skal du ringe fra Danmark til Bhutan, taster du landekoden +91 foran nummeret.
Hvis du skal ringe fra Bhutan til Danmark, er det +45.
Det kan være dyrt at bruge sin mobiltelefon fra Bhutan. Tjek aktuelle samtalepriser hos dit teleselskab inden afrejse, så du undgår ubehagelige regninger.

Vi anbefaler at du allerede ved afrejse slår telefonens mobildata (internet) fra, og i stedet anvender internetservice, som findes på de fleste overnatningssteder. Dog er det ofte sådan, at wi-fi fungerer bedst i receptionen. Det er som regel ikke noget problem at finde internetcaféer i de større byer.

TRANSPORT & INFRASTRUKTUR

Vi benytter busser af god kvalitet og med plads til både passagerer og bagage. Chaufførerne kører forsvarligt og er venlige og hjælpsomme. Generelt er infrastrukturen velfungerende og vejene er forholdsvis gode.

Scenerierne undervejs på køreturene er betagende.

VACCINATION

Tal med din læge eller specialklinik om, hvad de anbefaler på en rejse til Bhutan. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Panorama Travel samarbejder med Rejseklinikken i Charlottenlund i København, hvor du får 10% rabat og op til en halv times personlig rådgivning, når du oplyser, at du har købt en rejse hos Panorama Travel.

VALUTA & PRISNIVEAU

Valutaen i Bhutan er ’Ngultrum’ (BTN). Det er nemmest at veksle Euro eller US dollars ved ankomst til Bhutan. Vekslingen skal være ved et anerkendt vekselsted, som ofte findes på hotellerne. Medbring gerne store sedler, da vekslingen er en langsommelig proces, hvor seddelnummeret skal noteres for hver enkelt pengeseddel. Det er desuden vigtigt at gemme kvitteringen for vekslingen, hvis man vil veksle tilbage igen før hjemrejsen – dette kan kun gøres i lufthavnen.

Internationale kreditkort kan bruges på de fleste hoteller og i visse butikker. Det vil også være muligt at finde en hæveautomat i de større byer – dog tager de fleste ikke imod internationale betalingskort.

Prisniveauet er moderat. Et måltid koster fra 60-100 kr. afhængig af kvalitet, og om det er på en lokal- eller turistrestaurant.

FYSISK FORM

Man skal være i almindelig fysisk form for at få størst udbytte af rejsen. En fremskreden alder er ikke en begrænsning, så længe man ikke lider af dårlige knæ, dårligt hjerte eller lignende. Denne rejse er kun en anelse mere anstrengende end nogle af vores andre rejser, fordi der i programmet er flere vandringer, hvoraf nogle er i ujævnt terræn. Disse er naturligvis ikke obligatoriske, og man er velkommen til at fravælge dem efter ønske. Vandreturene vil foregå i et tempo, som alle kan være med på, og med pauser til at samle kræfter og nyde de naturskønne områder.

SÅDAN FOREBYGGER VI HØJDESYGE

På rejser til Bhutan skal man være opmærksom på, at dele af rejsen foregår i højder op til 3000 meter. Det vil sige, at der kan være en risiko for højdesyge, fordi kroppen ikke er tilvænnet det lave ilttryk, som findes i bjergene. Det er dog slet ikke et udbredt problem på vores rejser til Bhutan, som ikke er anstrengende.

Højdesyge kan ramme alle uanset alder og fysisk form. Har du en eller anden form for hjerteproblemer, bør du i samråd med din læge overveje, om det er forsvarligt at rejse i højderne, hvor hjertet pga. luftens lavere iltindhold kan blive ekstra belastet.

Symptomer på højdesyge er hovedpine, kvalme, let svimmelhed, søvnbesvær og trætte muskler. Som oftest går symptomerne hurtigt over, når man slapper af og drikker rigeligt med væske (mindst 3-4 liter per døgn). Evt. hovedpine kan dulmes med tabletter de første par dage, indtil man er tilvænnet højden.

Hvis symptomerne ikke aftager eller ligefrem bliver værre, skal man informere rejselederen eller lokalguiden på turen, så de kan træffe den rette beslutning. Ofte vil tilstrækkelig hvile afhjælpe tilstanden, men i værste fald må man bringes ned fra højderne.

Hos Panorama Travel planlægger vi rejserne bedst muligt for at sikre, at der er god tid til at blive akklimatiseret, så højdesyge undgås. Dvs. vi forsøger at tilrettelægge programmet, så man ikke stiger for hurtigt op i højderne.

OBS! Højdesyge kan forværres ved indtagelse af alkohol.

GENERELT

Homoseksualitet er forbudt i Bhutan, og fysiske kærtegn af samme køn vil kunne risikere at medføre chikane og anholdelse.

Ved besøg hos private eller i templer tages skoene af. Skosålerne skal altid vende væk fra helligdomme og andre mennesker.

Det er ikke velanset at pege eller at forhandle om prisen. 

Fakta om Bhutan

  • Areal

    38.394 km2

  • Hovedstad

    Thimphu

  • Indbyggertal

    807.610 (2017)

  • Religion

    Buddhisme

  • Sprog

    Dzonghka og tibetansk

  • Tidsforskel fra DK

    Sommer: + 4 timer

    Vinter: + 5 timer

Kontakt os med spørgsmål om din rejse til Bhutan
 

Disse dyr og planter kan du opleve på vores rejser til Bhutan

PLANTEÆDERE

Muntjac-hjorten (Muntiacus)

Selvom muntjac-hjorten er almindelig i Bhutan, er det sjældent at man ser den. Den lille hjort er en mester i at gemme sig i det tætte buskads, hvilket sandsynligvis er grunden til, at arten har eksisteret i over 13 millioner år og på samme tidspunkt som mammutter og sabeltigere! Hjorten kaldes også for ’den gøende hjort’, da den vokaliserer ofte, så selvom man ikke kan se muntjac-hjorten, kan det være man kan høre den.

Sambarhjort (Rusa unicolor)

Med en højde på mellem 102 og 160 cm er sambarhjorten den fjerdestørste hjorteart i verden. Det er kun hannerne, der bærer gevir. Det bruges til at afmærke territorium ved at sambahjorten dækker geviret med urineret mudder, som derefter smøres ud på træerne. Sambahjorten kan også finde på at urinere sig selv i hovedet for at virke mere intimiderende. Gevirerne fældes én gang om året og bruges af mennesker til at lave skafter til knive og pistoler.

Sorthalset trane (Grus nigricollis)

Den sorthalsede trane lever ofte i højlandet, hvilket har resulteret, i at forskere har haft svært ved at nå op til den. Den sorthalsede trane er den sidste art af traner til at blive beskrevet. Det skete i 1876 i det tibetanske højland, hvor tranerne yngler i sommerperioden. Om vinteren trækker tranerne ud til andre områder, fx til Phobhjikha-dalen i Bhutan.

ALTÆDERE

Læbebjørn (Melursus ursinus)

I Bhutan lever læbebjørnen, der er en sortpelset bjørn af middel størrelse. Læbebjørnen lever primært af insekter, især termitter, som den er specielt udviklet til at fange. Læbebjørnen mangler sine fortænder, hvilket gør den i stand til at forme læben til en tragt, som den kan suge termitterne ind med. Lyden af dette er så høj, at den kan høres næsten 200 meter væk! Da mennesker begyndte at holde læbebjørnen, var det som dansebjørn i cirkus.

Vildsvin (Sus scrofa)

Som mange andre svin er vildsvinet udviklet til at lede efter føde i jorden. Med dens flade tryne kan den vende jorden i jagten på rødder og insekter. Trynen bruges også til at grave mudderhuller, hvor svinet vil rulle sig i mudderet for at beskytte sig mod solens stråler og holde sig kølig. Vildsvin kan nemlig ikke svede for at regulere deres temperatur.

Rød panda (Ailurus fulgens)

Den røde panda lever godt op til sit navn, da den primært lever af bambusblade. Den røde panda bøjer bambussen, så bladene kommer ned til den, hvorefter den kan spise dem i ro og mag. Den røde panda finder også føde i træerne, hvor den også kan spise blade, skud, bær og æg. Dens ben er vinklet indad, hvilket giver pandaen en speciel gang på landjorden, men gør den specielt god til at klatre i træerne, hvor den gerne vil bruge det meste af sin tid.

KØDÆDERE

Leopard (Panthera pardus)

Lige som mange andre kattedyr afmærker leoparden sit territorium. Det sker enten ved kradsemærker i træerne eller ved duftspor på planter og på jorden. Når leoparden afsætter duftspor, bruger den kirtler, som sidder ved kinderne, eller ved at strinte. I duftsporene er der hormoner, som gør leoparden i stand til at give andre leoparder beskeder såsom “bliv væk” eller “jeg er klar til parring”.

Tiger (Panthera tigris)

Verdens største kattedyr er tigeren, og i Bhutan har man fundet en vigtig tigerkorridor og en forholdsvis stor bestand af tigere. Befolkningen i Bhutan har stor respekt for tigeren og beskytter den, ligesom al anden natur beskyttes i Bhutan.

Tigeren lever solitært. Dog vil hunnerne passe på ungerne i op til to år, men det er kun halvdelen af ungerne, der bliver to år gamle. De fleste dødsfald sker ved skovbrænde, angreb fra andre tigere eller drukning. Selvom tigeren er en god svømmer – en fuldvoksen tiger kan svømme en distance på 6 km – er det hårdt og udmattende for en unge.

PLANTER

Bananplanten (Musa x paradisiaca)

Der findes mange forskellige arter af bananplanter, hvor den vi kender fra supermarkederne er en hybrid, som ikke danner frø. Når bananplanten har sat klaserne med bananer, vil den visne hen. For at sikre en ny bananplante, knækker man grenene af og planter dem i jorden. Dette kaldes vegetativ formering. Ved denne formeringsmetode har alle planterne samme gener og er derfor meget følsomme overfor sygdom.

Ris (Oryza sativa)

Ris er i familie med græs, med omkring 80.000 varianter, hvor smag, udseende og vækstbetingelser gør det muligt at skelne imellem dem. Brugen af ris er dateret tilbage til år 2800 før vor tidsregning. I dag er ris stadig en vigtig afgrøde, og det anslås, at for over halvdelen af jordens befolkning er ris den vigtigste fødekilde – specielt i Asien, hvor ris udgør 80% af fødeindtaget.

Hamp (Cannabis sativa)

Hamp er en af de ældste nytteplanter i verden, og gennem tiden er den blevet anvendt som medikament, rusmiddel, tovværk, tekstiler og fødevare. I Bhutan er planten stadig en vigtig del af kulturen, men selvom planten har eksisteret i landet længe, blev den ikke brugt som rusmiddel før Bhutan åbnede op i 1960’erne. Det euforiserende stof i planten kaldes THC. I Danmark må cannabisplanter med et THC-indhold på maksimum 0,2% dyrkes til industrielle formål.

Galleri

  • Tiger's Nest I Bhutan
  • Rejse til Bhutan
  • Bære leger i Bhutan
  • Kaffebonde
  • Bedende munk i Bhutan
  • Thimphu hovedgade
ForrigeNæste
1234567891011
Maps were disabled by the visitor on this site. Click to open the map in a new window.

Rejseberetninger fra regionen

Gennem bjerge og dale i eventyrlige Pakistan

Indtryk fra Oman

1001 nats eventyr i Iran

Få øjnene op for de oversete ”-stan”-lande

Seneste rejseberetninger

  • boya-kvinde på rejse til SydsudanPå besøg hos stammerne i Sydsudan21. september 2021 - 21:27
  • Eksotisk rejse til PakistanGennem bjerge og dale i eventyrlige Pakistan2. september 2021 - 14:26
  • Intenst møde i Omodalen11. marts 2021 - 16:17
  • York shambles solnedgangRundrejse på De Britiske Øer11. november 2020 - 13:35
  • Kighul i Fez på rejser til MarokkoIndtryk fra Marokko6. november 2020 - 10:09
  • Star Square i BeirutBeirut – Mellemøstens moderne og kreative hovedstad6. november 2020 - 8:40
  • Nordlys over SvalbardIndtryk fra Svalbard14. oktober 2020 - 12:53
  • Gdansk i PolenPolen og Kaliningrad14. oktober 2020 - 12:21
  • vulkanteknikCampi Flegrei – supervulkanen som man ikke kan se27. august 2020 - 12:53
  • vesuv og NapoliEt par ord om Vesuv27. august 2020 - 11:49
  • Panorama Travel overtager Bifrost Rejser8. juli 2020 - 9:12
  • Løvfrø går på grenBæredygtighed i 20208. juli 2020 - 7:39
  • Ørken på ferie i OmanIndtryk fra Oman9. januar 2020 - 16:43
  • Mursibarn i EtiopienReisehistorie fra Etiopia (indhold på norsk)16. december 2019 - 15:35
  • Kongepingviner på vores rejser til AntarktisRejseinspiration til dit første 2022-eventyr5. august 2019 - 11:35
  • Mor og barn i TibetBørn og unge på det tibetanske plateau30. maj 2019 - 4:36
  • Nomadedreng læser lektier på skolenTibetansk nomadeliv i forandring28. maj 2019 - 9:31
  • Ellen Bangsbo med Mastiff-hund i TibetTibet – hunde blandt tibetanere27. maj 2019 - 15:26
  • Bull Jumping ritual I EtiopienBar røv og Kalashnikov17. maj 2019 - 10:42

    Etiopien

  • Venlige iranere i Shiraz i Iran1001 nats eventyr i Iran1. marts 2018 - 15:13

Panorama Travel ApS

Mail: kontakt@panoramatravel.dk
Tlf.: +45 7070 7316

c/o Ravnholt Gods
Ravnholtvej 57
5853 Ørbæk, Danmark

Sydbank 6845-0002194605

IBAN-nr.: DK5868450002194605

SWIFT-kode: SYBKDK22

CVR-nr.: 37413399

rejsegarantifonden

© Copyright 2023 - Panorama Travel - Kontakt os på +45 7070 7316 - powered by Enfold WordPress Theme
  • Instagram
  • Facebook
Scroll to top